Акція Обеліск

2020-05-05

/Files/images/2019-2020/IMG_5717.jpg

До Дня памʼяті та примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років

Пам’ятаємо. Перемагаємо.

На південно-західних околицях Марганця, як символ пам'яті про закатованих підпільників і партизан, жертвам фашизму споруджено пам'ятник. У глибокій скорботі, схиливши голову, стоїть біля підніжжя стели солдат, мов згадуючи своїх побратимів - тих, хто не дожив до світлого дня визволення.
Саме на цьому місці в 1943 році фашисти стратили мирних жителів і партизан. На цьому місці було вирито 6 погрібальних ям, куди скидали тіла розстріляних. Ями ці були зариті будь-як, місцями виднілись частини людських тіл.
Після визволення нашого міста відбулося перепоховання загиблих у братську могилу.
У ній поховано 79 марганчан, учасників антифашистського руху, які були закатовані та розстріляні фашистами в період 1941-1944 рр. Також у могилі поховано 4 воїна, які загинули 5 лютого 1944р під час звільнення міста. У лютому 1944 р. на могилі жителі міста встановили дерев’яний обеліск. У 1975 р. могилу реконструювали за проектом художника Пирога Анатолія Пантелеймоновича. На постамент встановлено скульптуру «Воїн визволитель з вінком», зліва від пам’ятника стела з написом «1941-1945. Жертвам фашизму». Учні та вчителі школи постійно займаються упорядкуванням братської могили. Так і в цьому році працівники школи разом з директором Мулик М.А. взяли участь в акції «Обеліск».
Учні школи долучилися до флешмобу Пам’яті: декламують вірші, співають пісні, малюють малюнки, присвячені подіям Другої світової війни і викладають фото-відео фіксацію у Фейсбук.
Ідуть роки, відлітають у вічність. І скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за свободу нашої Вітчизни.

Кiлькiсть переглядiв: 209

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.