• Ви знаходитесь тут:

  • Новини
  • Новини
  • До 71-ї річниці визволення м.Марганця

До 71-ї річниці визволення м.Марганця

2015-02-06

У цьому році марганчани відзначають переможну та водночас трагічну дату – 71-у річницю визволення від фашистських загарбників. У шкільному музеї бойової і трудової слави ЗОШ № 2 м. Марганця під керівництвом вчителя історії Фірман Л.І. лекторською групою був проведений відеолекторій «Навіки в пам’яті народній» для учнів 7, 9 класів. Під час заходу учні переглянули експозиції, присвячені Великій Вітчизняній війні: «Марганець у роки війни» (присвячена комсомольському підпіллю), «Випускник школи Петро Кисиленко – Герой Радянського Союзу», «Битва за Дніпро». Школярі дізналися, що Марганець був окупований фашистами у серпні 17 серпня 1941 року, і лише через три роки – 6 лютого 1944 року війська Третього Українського фронту, шостої армії 333-ї стрілецької дивізії визволили місто.

Екскурсоводи зауважили, що надзвичайно важко було нашому народові здобути Перемогу. Буквально кожен шматок нашої землі облитий кров’ю людей, які здійснили героїчний подвиг заради наступних поколінь. На південно-західних околицях Марганця, як символ пам'яті про закатованих підпільників і партизан, жертвам фашизму споруджено пам'ятник. У глибокій скорботі, схиливши голову, стоїть біля підніжжя стели солдат, мов згадуючи своїх побратимів - тих, хто не дожив до світлого дня визволення. Саме на цьому місці в 1943 році фашисти стратили мирних жителів і партизан. На цьому місці було вирито 6 погребальних ям, куди скидали тіла розстріляних. Ями ці були зариті нашвидкуруч, місцями виднілись частини людських тіл. Після визволення нашого міста відбулося перепоховання загиблих у братську могилу.

У ній поховано 79 марганчан, учасників антифашистського руху, які були закатовані та розстріляні фашистами в період 1941-1944рр. Також в могилі поховано 4 воїна, які загинули 5 лютого 1944р під час звільнення міста. У лютому 1944р на могилі жителі міста встановили дерев’яний обеліск. У 1975р. могилу реконструювали за проектом художника Пирога Анатолія Пантелеймоновича. На постамент встановлено скульптуру «Воїн визволитель з вінком».

Пам'ять живих - це продовження життя тих, хто переступив поріг вічності. Вогонь пам’яті вищий за усі обеліски, бо то вогонь серця, а він ніколи не згасне.

Кiлькiсть переглядiв: 247

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.